Китай таємно змінив орбіту місячних супутників, місію яких визнав провальною

    480

    У середині березня 2024 року запуск двох китайських супутників обернувся невдачею. Розгінний блок не зміг забезпечити правильну траєкторію, і корисне навантаження до цільової орбіти не дісталося. Офіційно місію визнали аварійною, але жодних подробиць про її цілі та перебіг польоту не повідомлялося. Нові дані американської космічної розвідки показали, що апарати точно не втрачені: вони здійснили маневр зі зміни орбіти.

    Портал SpaceNews повідомив, що, за даними 18-ї ескадрильї космічної оборони (18 SDS) Космічних сил США, об’єкт з міжнародним ідентифікатором 2024-048A як мінімум одного разу змінив висоту своєї орбіти з 525 x 132 575 км в період з 14 до 26 березня. Цей об’єкт асоційований із запуском ракети-носія «Чанчжен-2C» 13 березня і за всіма ознаками є або розгінним блоком (третім ступенем), або його корисним навантаженням, закріпленим на адаптері, або одним із двох супутників DRO-A і B , які виступали в якості корисного навантаження.

    За всіма ознаками Китай робить спроби виконати хоча б частину завдань, поставлених перед невдалою місією до Місяця. Однак жодних подробиць про ці маневри Піднебесна не повідомила, а маневрів було не менше двох, адже об’єкт підняв не лише апогей, а й перигею своєї орбіти.



    • інші новини