Танення льодовиків укоротить земний рік ще до 2029-го, – вчені

    345

    Швидше танення льодовиків у Гренландії та Антарктиці могло стати причиною, через яку сильніше знизилася кутова швидкість Землі. Через це необхідність відняти високосні секунди може знадобитися на три роки пізніше.

    Астрономічний рік, тобто час, протягом якого Земля робить повний оборот навколо Сонця, не збігається з календарним. Про це нагадує зокрема високосний рік, коли кожен четвертий лютий отримує додатковий день. Причина цього явища в тому, що швидкість, з якою обертається планета, є непостійною і кожної наступної доби незначно відрізняється від попередньої.

    Щоб синхронізувати календарний рік із астрономічним, вчені стежать за зміною швидкості обертання Землі (кутової швидкості). Крім того, вони виявляють причини, що впливають на «поведінку» планети: це необхідно, щоб передбачати швидкість її подальшого обертання та найближчу необхідність регулювати всесвітній координований час (UTC).

    “Настроюють” UTC за допомогою так званих високосних секунд. Коли календар розходиться із реальною швидкістю обертання Землі, одну секунду або додають до року, або, навпаки, віднімають із нього (негативна високосна секунда). Згідно з існуючими розрахунками, негативна високосна секунда мала вперше знадобитися у 2026 році. Однак нове дослідження показало, що це може статися на три роки пізніше — через те, що льодовики у Гренландії та Антарктиці почали танути швидше. Відповідну наукову статтю опублікував журнал Nature.

    Дослідник із Каліфорнійського університету в Сан-Дієго проаналізував існуючі дані та прогнози про обертання Землі. Якщо виходити з того, що кутова швидкість розплавленого ядра Землі в останні десятиліття зменшувалася з постійною швидкістю (збільшуючи кутову швидкість решти, твердої частини планети), і екстраполювати цю закономірність на найближче майбутнє, то вийде, що відняти високосну секунду буде потрібно в 2026 році. Проте вчений зауважив, що через глобальне потепління та посилене танення крижаних шапок у Гренландії та Антарктиці швидкість обертання Землі зменшилася швидше, ніж це відбувалося раніше. За допомогою математичного моделювання автор статті виявив, що за нової швидкості негативна високосна секунда може не знадобитися до 2029 року.

    Результати роботи вченого говорять про те, що через зміни у «поведінці» Землі відредагувати політику регулювання UTC доведеться раніше, ніж передбачалося. Більш того, оскільки глобальне потепління та обертання планети виявилися тісно пов’язаними, за впливом першого процесу на другий необхідно продовжувати стежити у майбутньому.

    Зміна швидкості, з якою обертається Земля, може стати причиною проблем у багатьох сферах, наприклад, у розподілених обчисленнях та фінансових ринках, оскільки вони потребують точної та стандартизованої часової шкали. Високосні секунди приносять незручності, оскільки заздалегідь запрограмувати їх облік неможливо: їх запроваджують виходячи з поточних спостережень за швидкістю обертання Землі. При цьому раніше секунди тільки додавали, і можливі наслідки безпрецедентного віднімання поки що невідомі.