Археологи знайшли стародавній порт на дні Чорного моря, якому понад 2000 років

    28

    Перші підводні розкопки, проведені в затоці Керпі в турецькій зоні Чорного моря, відкрили археологам територію стародавнього порту, який існував понад 2000 років тому, повідомляє портал Arkeonews.

    Розкопки проводилися в районі міста Кандира в Туреччині, в бухті, яка і зараз дає природний захист від вітрів та сильних хвиль. Вважається, що раніше це місце було добре відоме грекам як «Кальпе», або в перекладі «Горщик, посудина», а зараз його називають Керпе.

    Археологи вважають, що грецькі моряки та торговці використовували його ще з VII століття до нашої ери. Можливо, як місце для своєї бази, куди привозили товари та звідки торгували з місцевими жителями; такі поселення відомі й в інших приморських регіонах. Також тут могла бути фортеця для захисту торговельних шляхів. Потім зручною бухтою користувалися і римляни, і візантійці, і генуезькі купці. Також через неї проходив маршрут для перевезення деревини та деревного вугілля до Стамбула в період Османської імперії.

    Вважається, що повноцінний порт у Керпі існував щонайменше 1500 років. Однак частина його затоплена через зміну рівня моря.

    І ось розкопки, розпочаті в 2020 році, дозволили археологам виявити портові споруди – пірси – і безліч артефактів, датованих періодом з IV століття до нашої ери до XII століття нашої ери. У тому числі численні залишки амфор, які багато століть виступали основною тарою для перевезення на суднах рідин і сипучих продуктів (наприклад, олії, вина, зерна). Також знайдена «нарядніша» червонолакова кераміка, лампи, фрагменти трубок та інших предметів. Виявлено і місце аварії корабля, але не уточнюється, яким періодом датується корабель або вантаж.

    Команда працювала на відстані близько 80 метрів від берега на глибині близько чотирьох метрів. Вони обстежили площу близько 2000 квадратних метрів.

    «Ми вважаємо, що це [виявлення такої кількості матеріальних свідчень різних періодів] надзвичайно цінне з тієї точки зору, що висвітлює торговельні відносини між Сходом та Заходом від античності до періоду Османа на Чорному морі», — зазначає директор музею провінції Коджаелі Серкан Гедук.



    • інші новини