Таблетка замість пробіжки: вчені створили препарат, який замінить тренування

    103

    Фахівці з Університету Флориди та Університету Вашингтона в Сент-Луїсі розробили засіб, який може здійснити мрію багатьох: отримати ефект фізичних тренувань, не вдаючись до них. Новий препарат знаходиться на ранніх стадіях розробки, але в початкових експериментах на гризунах дає очікуваний результат. Він запускає природний метаболічний механізм, який зазвичай пов’язаний із фізичними навантаженнями.

    При щоденному введенні мишам препарат SLU-PP-332 покращує форму, м’язову функцію та витривалість. Усього цього раніше вдавалося досягати лише завдяки тренуванням. Ідея створити таблетку, яка могла б замінити вправи, витає у повітрі давно. Однак вважалося, що складно фармацевтичними методами отримати такий ефект.

    Шляхом довгих експериментів авторам дослідження вдалося спочатку досягти того, що SLU-PP-332 збільшував у мишей кількість м’язових волокон, стійких до втоми. Це підвищило витривалість гризунів, які могли бігати на 45 відсотків далі та на 70 відсотків довше, ніж тварини, які не отримували препарат. Клітини їхніх кістякових м’язів краще підтримували енергетичний баланс.

    Пізніші експерименти показали, що миші, які приймали SLU-PP-332 двічі на день, набирали в 10 разів менше жиру, ніж їхні побратими. Хоча харчувалися так само і мали такий самий рівень фізичного навантаження. Препарат змушував організм спалювати насамперед жир.

    Дослідники продовжать випробування на гризунах, зокрема для виявлення побічних ефектів. Але вже думають про те, як перенести цей досвід для створення ліків, які потрібні людям, які мають проблеми з руховою активністю.



    • інші новини