Японський модуль SLIM знайшов камені, які можуть розкрити правду про походження Місяця

    111

    Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) успішно доставило на Місяць свій посадковий модуль SLIM минулого місяця. JAXA очікувало отримати дані про один місячний камінь, однак модуль SLIM зміг зібрати інформацію про 10 місячних каменів і передати її на Землю.

    Менеджер проєкту JAXA Шиничіро Сакі висловив сподівання, що аналіз місячних порід допоможе вченим розкрити походження Місяця. Порівнюючи мінеральний склад місячних та земних порід, вчені можуть виявити загальні елементи. За однією з гіпотез походження Місяця, вона сформувалася внаслідок зіткнення іншої планети із Землею з уламків, що залишилися після цієї події.

    SLIM вивчив олівінові породи на поверхні Місяця, використовуючи спектральну камеру. Свій внесок у місію зробили і два випущені після приземлення автономні зонди.

    Попри проблеми, що виникли під час посадки, та неполадки з підрулюючим пристроєм, посадковий модуль SLIM перевершив очікування. Через втрату пристрою, що підрулює, на одному з двигунів, модулю довелося здійснити посадку на плавний схил кратера Сіорі, в межах 100 метрів від своєї цілі.

    Незважаючи на неполадки та обмеження в роботі, SLIM зміг зібрати інформацію про 10 місячних каменів. Сонячні панелі модуля виявилися повернутими на захід, тому модуль не отримував достатньої кількості сонячної енергії, через що відключився раніше, ніж планувалося. SLIM «прокинувся» через дев’ять днів — ймовірно, завдяки зміні напрямку сонячного світла, що дозволило сонячним панелям активувати модуль.

    Аналіз місячних порід та зібраних даних може стати значним внеском у дослідження Місяця та його походження. Оскільки SLIM не призначений для екстремальних холодів, отримана інформація, ймовірно, виявиться всім, що зміг надати модуль. Але це набагато більше, ніж очікувалося.



    • інші новини