Вчені вперше виявили воду на астероїдах за допомогою прямих спостережень

    84

    Літаюча обсерваторія NASA SOFIA, обладнана на літаку Boeing 747SP, була списана півтора року тому, але зібрані нею дані все ще приносять користь науці. Використовуючи зібрану інфрачервоним телескопом інформацію, група вчених уперше прямим спостереженням виявила воду на кам’янистих астероїдах Сонячної системи. Ці дані послужать основою уточнення моделі еволюції планет системи та життя Землі.

    Кілька років тому, коли SOFIA регулярно підіймалася до стратосфери, одна з груп вчених з її допомогою виявила молекули води в одному з кратерів на південному полюсі Місяця. Відповідно до вимірювань води там було 355 мл/м3. Вода була хімічно пов’язана з мінералами, але її молекули виразно виявляли у середньому діапазоні інфрачервоного спектра.

    Використовуючи минулий досвід, вчені з Південно-Західного дослідницького інституту (США) вирішили пошукати воду на чотирьох кам’янистих астроїдах головного поясу між Марсом та Юпітером. Для вивчення були обрані Ірис, Партенопа, Мельпомена та Масалія. Молекули води виразно розпізнавались у сигналах з Іриса та Масалії, тоді як сигнали з Партенопи та Мельпомени потонули у шумах.

    Пряме спостереження води на кам’янистих астероїдах вказує на те, що вода на планетах і Землі могла з’явитися також завдяки кам’янистим астероїдам, які раніше вважалися безводними. Такі небесні тіла формуються ближче до зір, і вони вважалися безводними, тоді як на більш далеких астероїдах за рахунок збереження льоду води мало бути досить багато, щоб це мало значення для формування водного середовища на планетах. Отримані за допомогою SOFIA дані кажуть, що кам’янисті астероїди брали участь у поповненні планет водою.

    Знання про розподіл води в планетарних системах допоможе нам краще розуміти формування умов утворення вогнищ зародження біологічного життя. Ці ж умови багаторазово повторюватимуться в інших зоряних системах, що направить пошук інопланетного життя найбільш ймовірним шляхом, що веде до результату. Вчені надихнулися результатами, отриманими за допомогою «Софії» та мають намір скористатися можливостями «Вебба» для пошуку води на інших кам’янистих астероїдах нашої системи.



    • інші новини