Вчені вперше вивели штучних поросят, які стануть донорами органів для людей

    464

    Вперше вчені з Японії створили генетично модифікованих поросят, органи яких призначені для трансплантації людям. Про це повідомляє новинний портал The Japan Times.

    Компанія PorMedTec зуміла створити трьох генетично модифікованих поросят, чиї органи будуть придатні для трансплантації людям. Ці органи обіцяють мати менший ризик відторгнення. Вчені з американської біотехнологічної компанії eGenesis вивели поросят шляхом перенесення ядер клітин у яйцеклітини, що дозволило створити генетично модифіковані ембріони.

    Ці ембріони потім імплантували в матку сурогатної свині, що призвело до народження клонованих поросят. У лютому були народжені три поросята, які з’явилися на світ в результаті операції кесаревого розтину. У них було внесено 10 різних генетичних модифікацій, які, як передбачається, допомагатимуть запобігати відторгненню органів у разі їхньої трансплантації людині в майбутньому.

    “Реалізація ксенотрансплантації довго чекали в Японії, але вона залишалася на стадії фундаментальних досліджень, оскільки свині, які могли б витримати клінічне випробування, були лише на стадії розробки”, – йдеться у повідомленні.

    Після того, як свині підростуть, їх передадуть науковим установам Японії для проведення досліджень. В результаті буде визначено, чи можливо трансплантувати їх органи іншим тваринам, зокрема мавпам.



    • інші новини