Вчені розкрили несподівану властивість у геномі чорнобильських вовків

    756

    Вовки, що мешкають у зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції (АЕС), мають геном, який дозволяє їм не померти від онкології, викликаної на тлі радіації. Про це повідомляється у статті з дослідження біолога з Принстонського університету Кари Лав, опублікованій на сайті Товариства інтегративної та порівняльної біології.

    У публікації зазначається, що у 2014 році біолог із Принстона разом із колегами взяла аналізи у вовків Чорнобиля. Це зробили для того, щоб вивчити реакцію організму тварин на радіацію раку.

    На вовків одягли спеціальні нашийники з датчиками GPS та дозиметрами радіації – це дозволило вченим відстежувати місцезнаходження хижаків, а також рівень радіації, якої вони зазнавали.

    «Лав виявила, що у чорнобильських вовків змінена імунна система, подібно до хворих на рак, що проходять променеву терапію… Вона визначила конкретні області геному вовка, які здаються стійкими до підвищеного ризику раку», — наголошується в публікації.

    Фахівці з’ясували, що чорнобильські вовки зазнають впливу радіації понад 11,28 мілі бер щодня протягом життя. Це понад шість разів перевищує межу безпеки для співробітника, відповідна норма встановлена законом.



    • інші новини