Марсіанський вертоліт NASA Ingenuity востаннє поворухне лопатями на камеру для оцінки пошкоджень

    477

    72-й політ марсіанського вертольота NASA Ingenuity закінчився пошкодженням лопатей апарату. Цей апарат більше не підніметься у розріджену атмосферу Червоної планети. Він і так здійснив неможливе: замість 5 запланованих підйомів було зроблено 72. У NASA настільки надихнулися здатністю літати в атмосфері Марса, що в майбутній місії з повернення зразків з Марса на Землю пробірки з ґрунтом збиратиме гелікоптер, а не марсохід.

    У NASA вважають, що під час посадки при виконанні 72-го польоту гелікоптер пошкодив усі свої чотири лопаті. Досі немає ясності у питанні, чому і як це сталося. Могла впасти потужність батарей у момент приземлення або гелікоптер міг втратити живлення від удару об поверхню при посадці. У будь-якому випадку стався дотик лопатей з поверхнею, що призвело до їхньої поломки.

    Слід нагадати, що для польотів у надзвичайно розрідженій атмосфері Марса швидкість обертання лопатей Ingenuity становила 2500 об/хв. За секунду лопаті прокручувалися трохи більш як 42 рази. Кожна з них довжиною приблизно по 60 см. Отже, під час торкання поверхні кінчиком лопаті сила удару була вражаючою.

    У NASA мають намір «поворухнути» лопатями, щоб оцінити завдану шкоду кожній із них. Швидше за все, оцінка буде ставитись на підставі фотографування тіні від лопаті. Ніщо інше навігаційна камера гелікоптера, спрямована вниз, не зможе зняти. Підганяти для цього до гелікоптера марсохід із камерами теж ніхто не буде, тим більше, що зробити це з достатньою точністю буде вкрай складним заходом.

    Після оцінки ступеня пошкоджень місія Ingenuity вважатиметься завершеною. Відбудеться це найближчими тижнями. Ймовірно, до третьої річниці висадки гелікоптера з марсоходом на Марс, що сталася 18 лютого 2021 року.



    • інші новини