Знайдені уламки літака першої жінки-пілота, яка перелетіла Атлантику

    2107

    Американська компанія Deep Sea Vision (DSV), яка веде глибоководні дослідження, опублікувала гідролокаційне зображення, на якому, ймовірно, видно літак знаменитої льотчиці Амелії Ерхарт. Перша жінка, яка наодинці перелетіла Атлантику, зникла безвісти в 1937 році над Тихим океаном при спробі облетіти земну кулю по екватору.

    На розмитому зображенні, отриманому на глибині п’яти кілометрів за допомогою сонара бічного огляду та роботизованого підводного апарату, можна розрізнити контури об’єкта, що нагадує літак. У DSV заявили, що ці контури схожі на Lockheed Model 10 Electra, на якому Ерхарт вирушила в політ. Зокрема, дослідники відзначили «унікальне подвійне хвостове оперення» та відповідні габарити, повідомило Agence France-Presse.

    Перед тим як знайти ймовірні уламки, команда протягом трьох місяців обстежила близько 13,4 тисячі квадратних кілометрів дна Тихого океану, що перевершує площу всіх попередніх пошуків. Інформацію про точне місце знахідки поки що тримають у секреті. Відомо лише, що її виявили на захід від запланованого призначення Ерхарт — у районі віддаленого острова Хауленд у центральній частині Тихого океану. У DSV планують продовжити пошукові роботи.

    В останньому польоті Амелію Ерхарт супроводжував штурман Фред Нунан. Вони вилетіли 2 липня 1937 з Лае – невеликого міста на узбережжі Нової Гвінеї – і попрямували до острова Хауленд. Передбачалося, що вони зупиняться для дозаправки. Однак дорогою щось трапилося, і зв’язок із пілотами зник. За найпоширенішою версією, у літака закінчилося паливо.

    Схоже, що це пояснення підтверджується.

    «Ми завжди вважали, що вона (Ерхарт) мала зробити все можливе, щоб вирівняти літак і посадити його на воду. Положення повітряного судна на зображенні дозволяє припустити, що так воно і було», – заявив глава DSV Тоні Ромео.

    Крім того, Ромео зазначив, що у пошуках команда спиралася на так звану теорію лінії зміни дати. У 2010 році її вперше сформулювала колишня співробітниця NASA та пілот-аматор Ліз Сміт.

    Згідно з цією теорією, штурман забув перевести календар на день тому, коли вони з Ерхартом перетнули лінію зміни дати. Це призвело до невірних розрахунків астрономічної навігації та помилкового зміщення курсу на 100 кілометрів у західному напрямку.



    • інші новини