«Хаббл» показав, як може виглядати Чумацький Шлях після злиття з галактикою Андромеди

    1155

    Астрономи, які працюють із телескопом «Хаббл», представили нове зображення: на ньому зображено об’єкт Arp 295, що складається з трьох галактик, розташованих на відстані 270 мільйонів світлових років від Землі. Між двома із трьох галактик простягнувся потік із зірок та газу довжиною 250 тисяч світлових років. Це зображення дозволяє уявити, що може статися, коли галактики Чумацький Шлях та Андромеда зіткнуться через чотири мільярди років.

    Група галактик Arp 295 складається із трьох об’єктів: Arp 295a, Arp 295c та Arp 295b. У центрі зображення видно галактику Arp 295a, з якої виходить довгий потік із зірок та газу. Він, немов своєрідний міст, з’єднує Arp 295a з Arp 295b, що не потрапила в кадр. Обидва астрономічні об’єкти перебувають у стадії злиття. При цьому праворуч на зображенні видно третю галактику у вигляді біло-синьої спіралі – Arp 295c.

    Обидві галактики наблизилися одна до одної настільки, щоб відбулася зміна форми Arp 295a та її сусіда, з яким відбувається злиття. Це були спіральні галактики, але Arp 295a втратила спіральні рукави і перетворилася на безформну неправильну галактику.



    • інші новини