Марсохід Perseverance знайшов підтвердження існування стародавнього озера на Марсі

    141

    Марсохід Perseverance виявив свідчення існування стародавніх озерних відкладень біля підніжжя марсіанського кратера Єзеро, що дає нову надію на виявлення ознак стародавнього життя у зразках, які він зібрав.

    На борту марсохода є радар Radar Imager for Mars’ Subsurface Experiment (RIMFAX), який під час руху посилає вниз радіолокаційні хвилі через кожні 4 дюйми (10 сантиметрів) шляху та вимірює імпульси, відбиті з глибини близько 65,6 фута (20 метрів), для створення підповерхневого профілю дна марсіанського кратера.

    Дані RIMFAX показали наявність осадових відкладень із води, що колись заповнювала кратер. Цілком можливо, що в цей час у кратері могло існувати мікробне життя, і якщо таке життя існувало на Марсі, зразки відкладень повинні містити ознаки її останків. Було зафіксовано два різні періоди появи відкладень, внаслідок чого на дні кратера утворилися їх шари, які здаються правильними та горизонтальними, дуже схожими на шари пластів, що спостерігаються на Землі.

    В результаті коливань рівня води в стародавньому озері з відкладень утворилася величезна дельта, яку Perseverance перетнув у період із травня по грудень 2022 року. Радіолокаційні виміри також показують нерівності дна кратера під дельтою, що, ймовірно, пов’язане з його ерозією до того, як відкладення вперше з’явилися. Після того, як озеро з часом висохло, шари відкладень у кратері зазнали ерозії, утворивши нинішній рельєф, який видно на поверхні Марса.

    “Зміни, які ми спостерігаємо в кам’яних породах, викликані великомасштабними змінами в марсіанському середовищі”, – повідомив Девід Пейдж (David Paige), заступник головного дослідника RIMFAX, професор Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. «Відмінно, що ми можемо бачити так багато свідчень про зміни на такій маленькій географічній території, що дозволяє нам поширити наші висновки на масштаби всього кратера», — додав він.



    • інші новини