Європейське космічне агентство представило свою концепцію постійної бази на Місяці (відео)

    276

    Європейське космічне агентство (ЕКА) представило свій концептуальний план масштабної місячної бази, розроблений у рамках програми Discovery та спільно з архітектурною фірмою Hassell. Цей проєкт спрямований на технологічний розвиток у галузі структур, необхідних для розв’язання різних проблем, з якими можуть зіткнутися майбутні місячні жителі, включаючи дослідження, туризм та видобуток, які можуть стати частиною місячної економіки.

    Головним завданням проєкту є розв’язання можливих проблем, пов’язаних із перебуванням людей на поверхні Місяця протягом тривалого часу. Це включає розробку заходів, що забезпечують захист астронавтів від суворого середовища, включаючи радіацію, пил та екстремальні температури, а також забезпечення необхідними ресурсами, такими як вода, кисень та енергія.

    На основі представленого дизайну бази, мешканцям пропонується розміщення в надувних модулях з мінімальним контактом із поверхнею, щоб знизити контакт із абразивним пилом. Захист від радіації забезпечить оболонка, створена з блоків, виготовлених з використанням тривимірного друку з місячного реголіту, які можуть бути з’єднані між собою над модулями. Крім того, астронавти зможуть видобувати воду та кисень із місячного реголіту. Щоб згладити температурні коливання та максимізувати використання сонячної енергії, база буде розташована на краю кратера Шеклтон (Shackleton), розташованого на південному полюсі Місяця, що дозволить їй перебувати під прямим сонячним промінням більш тривалий час.

    Разом з тим, і ЕКА, і Hassell визнають, що їхній дизайн знаходиться далеко від реальності, проте гнучкість є його основним принципом.

    «Це не той випадок, коли ми намагаємось бігти вперед, ще не вміючи ходити. Подібні проєкти вимагають багато часу на етапі планування. Ми продовжимо досліджувати наукові аспекти», — наголошує Ксав’є Де Кестельє, головний дизайнер Hassell та головний архітектор проєкту.



    • інші новини