NASA показало ґрунт з астероїда Бенну

    50

    Фахівці Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США у Космічному центрі ім. Джонсона в Х’юстоні завершили роботу із вилучення кришки контейнера зі зразками ґрунту з астероїда Бенну. Ці зразки були доставлені на Землю під час семирічної місії OSIRIS-Rex, що завершилася у вересні минулого року.

    У середині цього місяця фахівці NASA нарешті зуміли видалити болти, що заклинили, і розкрити кришку контейнера з ґрунтом. При цьому вони не стали відразу видаляти її, оскільки спочатку потрібно створити в боксі оптимальні умови. Тепер фахівці видалили кришку контейнера, відкривши тим самим доступ до зразків ґрунту.

    Пізніше команда фахівців зніме кільцеподібну металеву основу контейнера і підготує бокс для рукавички для перенесення зразків ґрунту, що залишилися, в спеціальні лотки для зберігання. Лотки будуть сфотографовані, зважені та упаковані для зберігання у центрі, де знаходиться найширша колекція астроматеріалів у світі.

    Остаточну масу доставлених на Землю зразків ґрунту буде визначено в найближчі кілька тижнів. Фахівцям NASA вже вдалося зібрати 70,3 г ґрунту до того, як було відкрито кришку контейнера, що більш як 60 г, які передбачалося зібрати в рамках місії OSIRIS-Rex спочатку.

    Пізніше NASA також випустить каталог усіх зразків матеріалів з астероїда Бенну, що дозволить вченим та установам з різних країн світу подавати запити на дослідження матеріалів або їхню експозицію.



    • інші новини