Японський модуль міг перекинутися під час посадки на Місяць і тепер ризикує змерзнути

    178

    Японська космічна агенція підтвердила м’яку посадку місячного модуля SLIM. З ним було встановлено зв’язок і канал передачі телеметрії. Водночас немає повідомлень про початок зарядки акумуляторів модуля від сонячних батарей, хоча в місці посадки місячний день і Сонце заливає його околиці. Команда JAXA відключила від живлення все зайве, у тому числі системи обігріву електроніки, і намагається всебічно оцінити ситуацію.

    «Якби спуск за допомогою двигуна не був успішним, то сталося зіткнення з поверхнею на дуже великій швидкості, і функції космічного апарату були б повністю втрачені», — сказав під час пресконференції журналістам віцепрезидент JAXA Хітосі Кунінака.

    Передача та прийом телеметрії означають, що бортові системи працюють як належить, отже, посадка була м’якою. Відсутність роботи сонячних батарей, своєю чергою, натякає на можливе перекидання модуля. Він мав своєрідну схему посадки, і вона могла відіграти фатальну роль у долі місії.

    Також телеметрія підтвердила, що скидання мінізондів відбулося у штатному режимі до торкання модулем поверхні Місяця. Ці два зонди мали отримати зображення моменту приземлення. Зараз команда намагається витягти ці фотографії та фотографії з камер посадкового модуля, щоб отримати більше інформації про виконану посадку. Мінізонди, очевидно, можуть контактувати лише з посадковим модулем. Прямого зв’язку з центром управління Землі вони мають.

    Також у JAXA прокоментували точність спуску. Метою ставилося опуститися на Місяць з відхиленням не більше 100 м. Судячи з попередньої оцінки траєкторії спуску, ця мета була досягнута. Але для гарантованого підтвердження успіху агенція бере паузу приблизно на місяць, щоб всебічно оцінити ситуацію.

    Місячний день триватиме у зоні посадки до кінця січня. Є надія, що сонячні промені все ж таки впадуть на фотопанелі модуля і вони зарядять його акумулятори. Без цієї енергії система опалення модуля не буде працювати під час місячної ночі тривалістю 14 земних діб і це призведе до псування електроніки та втрати модуля.



    • інші новини