Сьогодні Японія спробує посадити зонд SLIM на схил кратера на Місяці

    223

    Сьогодні 19 січня о 17:00 за київським часом (20 січня о 00:00 за токійським) Японська агенція аерокосмічних досліджень (JAXA) віддасть команду на спуск на Місяць невеликого зонда SLIM. Основним завданням посадкового модуля стане відпрацювання снайперської посадки в центр кола радіусом 100 м на схилі кратера. У майбутньому ця технологія стане в нагоді для посадок в районі південного полюса Місяця, який буквально поритий кратерами.

    Японія не може похвалитися космічними бюджетами на рівні США, Китаю та інших країн. Але японці мають намір брати не масштабом, а технологіями. Космічні фахівці JAXA вже заслужили нескінченну повагу за повернення зразків ґрунту з астероїдів. Японські апарати двічі спускалися на астероїди і обидва рази повернули на Землю зразки.

    Майбутня місячна база буде створюватися, зважаючи на все, в районі південного полюса супутника. Це планується з прицілом на можливі поклади водяного льоду в кратерах за умов вічної темряви. Посадка на полюсі — завдання саме по собі складне, яке стає набагато складнішим у зв’язку з порізаним рельєфом. Відпрацювання технології точної посадки допоможе уникнути проблем та прискорить розвідку Місяця.

    Космічний апарат із посадковим модулем було виведено на місячну орбіту 25 грудня 2023 року. На Місяць він має опуститися за 20 хв після віддачі команди на посадку (о 17:20).

    «Жодна інша країна не досягла такого. Доказ наявності у Японії цієї технології дало б нам величезну перевагу у майбутніх міжнародних місіях, таких як Artemis», — сказав Шиничиро Сакаї, керівник проєкту SLIM у JAXA, говорячи про технологію прицільного спуску.

    Після спуску модуля SLIM на поверхню будуть розгорнуті два міні-зонди: стрибаючий апарат розміром із мікрохвильову піч та місяцехід у формі м’яча, які проведуть власну розвідку околиць у місці спуску. На оцінку точності посадки може піти до одного місяця, попереджають у JAXA. Тому сьогодні не варто розраховувати на сенсаційні заяви, хоча сам факт вдалого спуску на Місяць для Японії – це історична подія.



    • інші новини