Нова фотографія від космічного телескопа «Хаббл» показує процес злиття двох галактик

    293

    Нове зображення, отримане космічним телескопом «Хаббл», ілюструє динамічний процес злиття двох галактик.

    На перший погляд, здається, що це одна галактика, але насправді це дві різні галактики — NGC 6040 та LEDA 59642, які зіткнулися у спіральному танці. Об’єкт знаходиться на безпечній відстані близько 570 мільйонів світлових років від Землі.

    Ця подія є тривалим процесом, що протікає на повільному часовому інтервалі. Наприклад, наша рідна галактика має зіткнутися з сусідньою галактикою Андромеди (M31), проте до зустрічі у них залишається близько 4 мільярдів років. Зразковий випадок зіткнення, зображений на цьому зображенні, може зайняти мільйони років до завершення. Великі відстані в космосі зумовлюють цю затяжну подію.

    Галактики – це скупчення зірок, сонячних систем, пилу та газу, а також темної матерії. Під час зіткнень та злиття галактик гравітаційні сили діють на ці компоненти, викликаючи зміни в їх структурі та формі. Саме в результаті таких процесів галактики набувають нової форми або повністю зливаються, створюючи нове утворення. Такий результат передбачається і в процесі на представленому знімку.

    Галактики, що виникають в результаті злиття, мають зазвичай еліптичну структуру, оскільки процес злиття руйнує складніші структури, характерні для спіральних галактик. Ймовірно, так само виглядатиме і галактика Arp 122 після завершення цього зіткнення. Однак нам доведеться чекати дуже довгий час, щоб спостерігати цю трансформацію повною мірою.



    • інші новини