Багаторазовий перший ступінь ракети-носія SpaceX Falcon 9 зазнав аварії після рекордного 19-го польоту

    1726

    Перший ступінь ракети-носія SpaceX Falcon 9, що брав участь у першому в історії польоті американських астронавтів у космос на комерційній ракеті, загинув після останнього польоту — через сильний вітер він впав на берег. Цей прискорювач за свої 19 польотів вивів на орбіту не лише двох астронавтів, а й у сумі понад 860 супутників загальною вагою понад 260 тонн приблизно за 3,5 роки.

    Перший ступінь Falcon 9, позначений SpaceX серійним номером B1058, повертався на берег після свого рекордного 19-го польоту, коли “через сильний вітер і хвилі ракета перекинулася”, повідомила компанія в неділю, 25-го грудня. Двома днями раніше цей ступінь допоміг доставити на орбіту 23 супутники зв’язку Starlink компанії SpaceX, після чого успішно приземлилася на плавучу платформу.

    На опублікованих фотографіях прискорювача, що повернувся, видно, що від B1058 залишився тільки нижній сегмент, три з чотирьох посадкових опор все ще розгорнуті, а всі дев’ять двигунів Merlin цілі.

    «Ми плануємо врятувати двигуни і провести інспекцію устаткування, що залишилося. У цьому ракетоносієві ще багато цінних елементів. Ми не дозволимо їм пропасти», – повідомив Джон Едвардс (Jon Edwards), віцепрезидент SpaceX з ракет-носіїв Falcon у вівторок.

    Разом з верхнім сегментом B1058 було втрачено унікальне маркування, яке свідчить про те, що воно використовувалося для першого запуску астронавтів NASA на комерційній ракеті. Цей ступінь був єдиним у парку SpaceX, на який був нанесений логотип космічного агентства.

    30 травня 2020 року ступінь B1058 вперше піднявся в повітря в рамках місії SpaceX Demo-2 (DM-2) з астронавтами NASA Бобом Бенкеном (Bob Behnken) та Дагом Херлі (Doug Hurley) на борту капсули Crew Dragon Endeavour. Двомісячна місія на Міжнародну космічну станцію стала першим запуском американських астронавтів із США з моменту завершення програми NASA Space Shuttle у 2011 році.

    Після цього польоту B1058 використовувалася при запуску 21 доставки вантажів на космічну станцію (CRS-21) компанією SpaceX, а також при запуску спеціалізованого супутника для Південної Кореї (ANASIS-II), двох запусків супутників спільного використання (Transporter-1 і Transporter- 3) та 14 місій Starlink. Ступінь, як і інші розгінні блоки типу “Блок 5” у парку SpaceX, був сертифікований на 20 запусків.

    B1058 перекинувся, тому що не був оснащений модифікованими опорами. Інші перші ступені Falcon 9 здатні протистояти сильному вітру завдяки удосконаленням, внесеним до їх посадкових опор.

    «Ми вигадали опори, які відразу ж при посадці вирівнюють навантаження, після того, як два роки тому на Різдво у нас перекинувся прискорювач, — зазначив Кіко Дончев (Kiko Dontchev), віцепрезидент SpaceX із запусків. – Флот в основному оснащений, але B1058, враховуючи його вік, не був оснащений цими опорами. Його спіткала доля, коли він потрапив в сильний вітер і хвилі, що призвело до відмови частково закріпленого затиску OG менш ніж за 100 миль [160 км] від берега».



    • інші новини