У Канаді виявлено розлом земної кори, здатний викликати цунамі в Північній Америці

    921

    Більше мільйона американців на північному сході США можуть наразитися на цунамі через нещодавно виявлену лінію розлому.

    Французькі вчені виявили раніше не відомий розлом земної кори завдовжки близько 75 кілометрів, що проходить через провінцію Британська Колумбія у Канаді. Експерти підозрюють, що він може спровокувати сильний землетрус у Північній Америці. Про це повідомляє Daily Mail.

    Якщо землетрус на цій нещодавно виявленій лінії розлому підніме морське дно протоки Аро, воно може витіснити достатньо води, щоб спричинити цунамі в навколишньому басейні Джорджії. Своєю чергою, воно може вразити деякі райони Вашингтона, а також Британську Колумбію.

    Цунамі може піти за землетрусом, навіть якщо геологічна подія підніме землю лише на кілька метрів нагору. Басейн Джорджії включає міста Беллінгем, Сіетл, Такома та Олімпія у США, а також Ванкувер, Вікторію та Вістлер у Канаді.

    За словами Ніка Харріххаузена, наукового співробітника Університету Гренобль-Альпи у Франції, два масивні кам’яні блоки розлому сковзнули один з одного і викликали сильний землетрус кілька тисяч років тому, який може повторитися. Через численні геологічні лінії розломів тихоокеанського північного заходу, а не тільки нещодавно виявленого, він закликав жителів прилеглих регіонів залишатися готовими до можливого землетрусу, зберігаючи запаси їжі, води, ліків та предметів першої необхідності на кілька днів.



    • інші новини