NASA та Японія запустять у космос перший супутник із дерева

    602

    Влітку 2025 року NASA та японське космічне агентство JAXA планують запустити перший супутник, зроблений із дерева. Цей інноваційний проєкт може стати розв’язанням проблеми космічного сміття. Про це повідомляє CNN.

    Дослідники з Кіотського університету активно працюють над цим проєктом, стверджуючи, що дерево ідеально підходить для використання у космосі.

    “На Землі при використанні деревини виникають проблеми з горінням, гниттям та деформацією, але в космосі ці проблеми не існують: тут немає кисню, тому дерево не горить, і тут немає живих організмів, які могли б викликати гниття”, – пояснив дослідник із Кіотського університету Кодзі Мурата.

    Крім того, дерев’яний супутник здатний витримувати таку ж вагу, як супутник з алюмінію. Ще однією перевагою є те, що після завершення експлуатації дерев’яний супутник легко згорить в атмосфері. Це може стати важливим аргументом, враховуючи, що орбіта Землі стає все більш схожою на звалище “мертвих” супутників, що не тільки неестетично, а й небезпечно для космонавтів та нових супутників.

    Супутник, розроблений японським дослідником та його командою під назвою LignoSat, виготовлений з деревини магнолії та має бути запущений у космос у рамках програми J-Cube – мікросупутникової ініціативи JAXA, що сприяє розвитку новітніх космічних технологій.

    Перший супутник буде свого роду “кроликом-випробувачем”, оскільки вчені хочуть точно визначити, як він поводитиметься в умовах космосу, де відбуваються екстремальні перепади температур. Планується провести спостереження щонайменше шість місяців.

    Мурата зазначив, що лабораторні експерименти підтвердили, що міцність супутника практично не знижується під час перепадів температур від -150 до +150 градусів за Цельсієм.

    “Однак супутник обертається навколо Землі і зазнаватиме величезних перепадів температур кожні 90 хвилин”, – пояснив він. Тому питання полягає в тому, якою мірою супутник зможе витримувати цей інтенсивний і повторюваний цикл перепадів температур.

    Якщо супутник продемонструє хороші результати, дослідники не виключають, що дерево може стати кращим матеріалом для обробки інтер’єрів космічних кораблів. Таке оздоблення буде не тільки приємнішим для сприйняття, ніж холодний метал, але й забезпечить захист астронавтів від шкідливого космічного випромінювання.