Рідкісний Apple iMac G3 з сенсорним екраном з 1999 року показали на відео в робочому стані

    431

    На YouTube-каналі Michael MJD опубліковане відео із кастомною версією моноблока Apple iMac G3, обладнаного сенсорним екраном. Такі доопрацьовані варіанти комп’ютера пропонувала не сама Apple, а стороння компанія, звичайно, з націнкою.

    Стів Джобс (Steve Jobs) представив Apple iMac G3 понад чверть століття тому – 6 травня 1998 року. Це був революційний продукт: моноблок у прозорому пластиковому корпусі, який замість приводу для дискет мав CD-привід, а замість послідовних портів — USB. Офіційної сенсорної версії iMac G3 від Apple не було і інженери компанії, наскільки відомо, над подібним проєктом не працювали. Натомість таку модифікацію проводила стороння компанія Elo Touch Solutions, що спеціалізується на терміналах для торгових точок та виступала реселлером продукції Apple.

    Замість традиційного для сучасного споживача ємнісного або резистивного сенсорного екрана, в цьому Apple iMac G3 використовували ультразвукові хвилі, які допомагали визначити точку торкання. Що ще цікавіше, ця технологія за багато років до появи 3D Touch дозволяла розрізняти силу натискання. Модифікація проводилася без зайвих труднощів, оскільки не передбачала встановлення додаткових панелей поверх ЕПТ-екрана комп’ютера.

    Сенсорні Apple iMac G3 продавалися по $1599 і в невеликих кількостях, тому знайти їх тепер непросто. Але авторам каналу YouTube-каналу Michael MJD вдалося отримати один робочий екземпляр, випущений в 1999 році, і підготувати його огляд.

    Комп’ютер працює під керуванням Mac OS 8.6 з драйверами для роботи сенсорного екрана: підтримуються одиничне і подвійне торкання, а також перетягування елементів. Apple досі не випускає комп’ютерів серії Mac із сенсорним дисплеєм, обмежуючись лише планшетами iPad.



    • інші новини