Проривні технології 2023 року

    51

    Англійський науковий міждисциплінарний журнал Inverse Problems опублікував кілька технологічних напрямів, які видаються найреволюційнішими у 2023 р.

    Дешеві електромобілі та дорогі приватні польоти в космос

    Поява нових технологій часто затінює вже наявні. Для отримання електрики, замість вугілля використовують промені Сонця, як і полетіти в космос не потрібно бути космонавтом. Відвідуючи ВІП казино слоти, користувач навряд чи згадує, що основою розробки грального автомата послужила електрична лампочка Едісона, винайдена майже 150 років тому. Однак кінець минулого століття ознаменувався новою технологією, і важіль автомата стаціонарного закладу замінили іконкою Start, що знаходиться на екрані комп’ютера.

    На думку видання Inverse, найбільш проривними досягненнями нинішнього року стануть такі:

    • Американський автовиробник — концерн General Motors, представляє недорогий електромобіль за $30 тис. Це порівняно дешево, адже найдешевша марка Tesla, Model 3, коштує майже 47 тисяч.
    • Інший американський девелопер – Uber запускає повністю безпілотний таксомотор. Якщо пасажир вибере цей транспорт, біля під’їзду на нього чекатиме легковий автомобіль Hyundai Ioniq 5.
    • Просування комерційної космонавтики. Взимку 2022 року японський концерн Ispace відправив місячний посадковий модуль Hakuto-R на супутник Землі. Якщо місія буде успішною, Ispace стане першою приватною компанією, яка відправила свій апарат на Місяць.
    • Іншим значущим фактором у комерційному просторі стане операція SpaceX Polaris Dawn, намічена на літо-осінь 2023 року. Головною метою дії є вихід у космічний простір. На борту корабля буде чотири людини, зокрема мільярдер Джаред Ісакман, який фінансує програму. Астронавти використовують мікроскопічні лінзи для вимірювання тиску очей у мікрогравітаційних умовах. Попередні дослідження NASA показали, що космічні подорожі можуть негативно позначитися на зорі, і вчені мають намір більш детально вивчити ці зміни.
    • Прориви у вітряній енергетиці та утилізації ядерних відходів. Американський концерн Avangrid Renewables запускає першу комерційну морську вітрову електростанцію в США. Потужність проєкту Vineyard Wind 1, розташованого за 24 км від узбережжя штату Массачусетс, становитиме 800 мегаватів.
    • Фінська компанія Posiva запускає перше сховище для ядерного палива на острові Олкілуото біля берегів Фінляндії. Споруда вміщує майже 7000 тонн радіоактивного урану, запакованого в мідні контейнери та поховані на глибині понад 400 метрів.
    • Нові напрямки у віртуальній реальності. Доцент кафедри додаткової та віртуальної реальності Іллінойського технологічного інституту Крістофер Болл припускає, що нинішнього року американська холдингова компанія Meta Platforms, Inc. розробить поліпшену версію гарнітури доповненої реальності Meta Quest 3.

    Основну увагу буде приділено інтеграції віртуальної, доповненої реальності в повсякденне життя.

    Технології охорони здоров’я

    Розширення застосування мРНК-вакцин. У минулому розроблено мРНК-вакцини від COVID-19, що містять штучно створені копії ділянок геному SARS-CoV-2. У 2023 великі фармацевтичні підприємства продовжують розробляти мРНК-вакцини від інших потенційно небезпечних захворювань.

    Також компанія CRISPR Therapeutics може отримати дозвіл на випуск ліків, що використовують технологію редагування генів CRISPR. Цей препарат буде призначений для лікування генетичних захворювань крові.



    • інші новини