На Землі знайшли перший метеорит земного походження

    569

    У Франції на конференції з геохімії ім. Гольдшмідта геофізик з Національного центру наукових досліджень Франції Жером Гаттачека (Jérôme Gattacceca) представив метеорит, який одного разу відлетів із Землі і повернувся назад через тисячі років. Якщо відкриття підтвердять незалежні дослідники, це стане першим випадком виявлення Землі метеорита земного походження.

    Нам було дивно дізнатися про те, що на Землі виявляються метеорити з Марса. Але знайти на земній поверхні метеорит з нашої ж планети – це схоже на диво! Деякі вчені, до речі, вже висловили сумніви щодо зроблених групою Гаттачека висновків. Тому відкриття ще належить захистити під час спекотних наукових дебатів, коли на цю тему вийде публікація.

    І все-таки, низка ознак свідчить, що цей камінь колись народився Землі і потім потрапив у космос. Таке могло статися під час зустрічі Землі з особливо великим астероїдом або майже неймовірно в процесі виверження вулкана. Розрахунки показують, що для цього камінь мав вилетіти з жерла вулкана зі швидкістю, яка у кілька разів перевищує швидкість вильоту уламків у ході типового виверження. Прості вулканічні виверження викидають каміння на висоту до 31-45 км.

    Аналіз породи підтвердив земне походження каменю вагою 646 г. Він утворився з вулкана на стику океанічних плит. Знайдено метеорит поблизу Марокко у 2018 році. Його каталожне позначення – Northwest Africa (NWA) 13188. Сахара – одне з найзручніших місць для пошуку метеоритів після Антарктиди. Відсутність рослинності та світлий пісок виставляють чорне каміння з неба, як на долоні.

    Ізотопний аналіз каменю показав, що концентрація в ньому гелію-3, берилію-10 і неону-21 вища, ніж зустрічається у земних породах і нижча, ніж в інших знайдених метеоритах. Ці ізотопи утворюються під впливом космічних променів, які атмосфера Землі переважно блокує. З цієї обставини зроблено висновок, що камінь провів якийсь відносно короткий, але достатній час у космосі. Нарешті, камінь мав характерне оплавлення поверхні, що утворюється при входженні в щільні шари атмосфери, і воно було штучним, що виключає фальсифікацію.

    Точний вік NWA 13188 вчені сподіваються визначити за концентрацією ізотопу аргону. Можливо, це вкаже на час перебування каменю у космосі. Поки що вчені припускають, що він міг перебувати поза Землею кілька тисяч років. Якщо відкриття підтвердиться, це стане першим в історії земної науки виявленням на Землі метеорита земного походження. Раніше породу із Землі було виявлено на Місяці експедицією «Аполлон-14», що сталося 1971 року. Так що версія про «блудного сина», що повернувся на Землю, не така фантастична, як може здатися на перший погляд.



    • інші новини