Вчені реконструювали обличчя фараона Тутанхамона

    2570

    Група вчених із Бразилії, Австралії та Італії реконструювала обличчя єгипетського фараона Тутанхамона, який був ще підлітком, коли помер понад три тисячі років тому. Їхнє дослідження було опубліковано на порталі ResearchGate.

    Оскільки міжнародна команда не мала прямого доступу до черепа, їй довелося використовувати вимірювання та зображення з попередніх наукових праць, а також цифрову копію голови. А розміри губ і носа, положення очей, висота вух ґрунтуються на статистичних даних людей різних поколінь, отриманих за допомогою комп’ютерної томографії, зізнаються автори.

    Потім вони нанесли маркери, що вказують товщину м’яких тканин у різних місцях, використовуючи як орієнтир дані сучасних єгиптян. Після цього додали суб’єктивні елементи, такі як колір очей, щоб ще більше олюднити тривимірну модель.

    “Дивлячись на нього, ми бачимо швидше за молодого студента, ніж політика, повного обов’язків, що робить історичну особистість ще цікавішою” – повідомив Цицерон Мораес, бразильський експерт з графіки.

    Тутанхамон правив Стародавнім Єгиптом приблизно в 1332-1323 роках до нашої ери. На престол він вступив у віці 10 років, а помер на 19 році життя. Гробницю з його останками виявили у 1922 році, проте досі вчені так і не з’ясували точну причину смерті. Є припущення, що знаменитого єгиптянина занапастила малярія або травма від падіння з колісниці. Не виключається також, що з ним покінчили заздрісники.