Українці створили розвідувальний дрон Damocles вартістю $2000 та захистом від РЕБ

    1267

    Українські спеціалісти розробили новий безпілотник розвідник Damocles. Безпілотник здатний залітати в тил противника та передавати відео на 45 км.

    Безпілотник з конструкцією “літаюче крило” отримав акумулятор на 15 А, який забезпечує час роботи до 2 годин. За словами розробників, потужна система зв’язку добре захищена від радіоелектронної боротьби і дозволяє операторам керувати Damocles на відстані до 60 км, а також гарантовано отримувати відео в реальному часі на відстані до 45 км. У цьому робоча висота становить від 150 до 1500 метрів.

    Команда українських розробників зібрала перший прототип у 2020 році та передала українським військовим для випробувань. Потім вона врахувала зауваження та покращила модель, додавши другу камеру в нижній частині апарату та посиливши стійкість до РЕБ за допомогою зміненої телеметрії та нестандартних передавачів. Собівартість одного Damocles становить близько $2000.

    Військовослужбовець підрозділу аеророзвідки ЗСУ розповів, що Damocles допомагає їм вести розвідку та коригувати вогонь артилерії в тилу противника на відстані від 15 км і далі. Комерційні квадрокоптери типу DJI Mavic туди просто не долітають через російські засоби РЕБ.

    джерело t4.com.ua