Коаліція з космічної безпеки опубліковала нові «правила дорожнього руху» у космосі

    283

    Коаліція з космічної безпеки (SSC) 4 квітня опублікувала новий документ щодо безпечного управління космічними апаратами на орбіті, в якому містяться «правила дорожнього руху» у космосі.

    Новий документ під назвою “Найкращі практики для сталого розвитку космічних операцій” став керівництвом для всіх операторів супутників, які хочуть безпечно проводити операції на орбіті. Щоправда, поки що документ підтримали 27 компаній та організацій. Однак серед них дуже великі оператори супутників GEO Inmarsat, Intelsat, SES, LEO Iridium і Planet. Попередню версію правил виконували понад 60 учасників космічного руху.

    Нові правила пояснюють, як апарати на орбіті повинні поступатися один одному. Відповідно до правил всі вони діляться на п’ять категорій: неманеврені, мінімально маневрені, маневрені, об’єкти з автоматичним уникненням зіткнень та космічні кораблі з екіпажем.

    Загалом маневри мають пріоритет на користь складніших космічних кораблів, якщо немає інших домовленостей. Наприклад, під час зближення маневреного космічного корабля з тим, що автоматично уникає зіткнень, маневрувати має останній. Особлива координація може знадобитися у разі зіткнення двох космічних апаратів однієї категорії.

    Нагадаю, що Коаліцію з космічної безпеки було створено у 2019 році для просування стандартів, спільно розроблених комерційними та державними операторами супутників, виробниками космічних апаратів та ракет-носіїв, представниками галузі та іншими ключовими зацікавленими сторонами з усього світу.



    • інші новини