На Сонці стався потужний спалах — NASA його сфотографувало

    633

    У NASA повідомили, що 29 березня о 04:33 за київським часом на Сонці стався потужний спалах. Інтенсивність події була екстремального класу з індексом X1.2. У цей час на освітленій стороні Землі різко погіршився, а місцями зовсім зник високочастотний радіозв’язок. Про викид коронарної маси не повідомляється, тому інформації про можливу швидку геомагнітну бурю немає.

    Сонце рухається до піку активності у своєму черговому 11-річному циклі. Поточний цикл 25-й по рахунку з початку детальних спостережень за Сонцем. Пік активності очікується наприкінці 2024 року чи на початку 2025 року. До цього залишилося не так багато часу, і вже зібрано достатньо статистики, щоб очікувати відчутно більшої активності Сонця, ніж у попередньому циклі і, треба сказати, ситуація турбує вчених.

    Особливе занепокоєння викликає зростаючий на орбіті флот супутникових сузір’їв зв’язку. При втраті керованості, а обладнання може вийти з ладу після особливо потужного і вкрай невдало спрямованого на Землю спалаху, руйнування супутників на орбіті може набути каскадного і лавиноподібного характеру. Це навряд чи призведе до тотальних руйнувань Землі, але небо для запуску нових космічних апаратів може закрити надовго. Недавній цикл статей у Nature був саме про це.

    З початку поточного року сьогоднішній спалах класу X четвертий за рахунком у цій категорії, але не найсильніший. Найсильніша з індексом X2.2 відбулася 17 лютого. Втім, у нас є до чого прагнути. З моменту спостереження за Сонцем найсильніший спалах стався в 2003 році – йому було присвоєно «позакласовий» індекс X28. Коли вона сталася, у кількох штатах США було повне відключення енергомереж, не кажучи про перебої у зв’язку.