Парад п’яти планет можна буде спостерігати із Землі 28 березня

    845

    Наприкінці цього місяця жителі Землі зможуть спостерігати рідкісне астрономічне явище під назвою велике планетарне вирівнювання, відоме широким масам як парад планет. Юпітер, Меркурій, Уран, Марс та Венера вишикуються в одну лінію на невеликій ділянці неба невдовзі після заходу Сонця 28 березня, повідомляє dailymail.

    Найбільш яскравими будуть Меркурій та Юпітер, побачити які всі охочі зможуть поблизу лінії горизонту. Венера розташується вище в небі, Марс – поблизу першої чверті Місяця, а щоб розглянути Уран, буде потрібно бінокль або телескоп. Усі п’ять планет можна буде спостерігати із Землі за ясної погоди у 50-градусному секторі неба. Це означає, що при спостереженні з Землі здаватиметься, що планети знаходяться близько одна до одної.

    Випадки, коли в одну лінію вишиковуються дві або три планети, не є рідкістю. Однак планетарне вирівнювання одразу п’яти планет відбувається не так часто. Насамперед подібне явище спостерігалося у 2022, 2020 та 2016 роках. Минулого року астрономи північної півкулі Землі могли спостерігати, як в одну лінію вишикувалися Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Сатурн.

    За даними джерела, цього року астрономи матимуть змогу спостерігати ще кілька планетарних вирівнювань. Наступного місяця в одну лінію вишикуються Меркурій, Уран, Венера та Марс. При цьому вони будуть у 35-градусному секторі неба. Наприкінці квітня у 40-градусному секторі неба зійдуться Марс, Венера, Уран та Меркурій.