Китайський марсохід досі не отямився від «сплячки»

    247

    Китайські інженери вже кілька місяців намагаються вивести марсохід «Чжужун» (Zhurong) зі сплячого режиму, в який апарат увійшов 18 травня 2022 року. У цей час на Марсі в районі приземлення марсоходу якраз розпочалася зима з сильними піщаними бурями, які не дозволяють марсоходу отримувати достатньо сонячної енергії.

    Нові зображення, надіслані апаратом NASA Mars Reconnaissance Orbiter, свідчать, що китайський марсохід не рухався принаймні з початку вересня 2022 року. Перше зображення зроблено 11 березня 2022 року, друге – 8 вересня 2022 року, а останнє – 7 лютого 2023 року. На останніх двох зображеннях марсохід знаходиться в тому ж місці, що не віщує нічого хорошого.

    Національне космічне управління Китаю (CNSA) на даний момент не публікувало жодної інформації про діяльність Чжужуна. Можливо, як сказав журналістам заступник головного конструктора експедиції «Тяньвень-1» Цзя Ян, «Чжужун» прокинеться самостійно за дотримання двох умов: температура має піднятися вище за -15 градусів за Цельсієм, а отримання енергії має досягти понад 140 Вт.

    Як би там не було, марсохід все одно вже виконав головні завдання експедиції і перевищив початковий тримісячний термін служби, застовпивши собі місце серед великих дослідників Марса.

    Джерело: nasa.gov