У невловимої Дев’ятої планети може бути до 20 “місяців”

    3889

    Нове дослідження астрономів з Освітнього університету Гонконгу показує, що Дев’ята планета, ймовірно, оточена роєм супутників. І саме вони можуть стати ключем до встановлення її точного місцезнаходження.

    Автор дослідження, астроном Ман Хо Чан, використав передбачувані оцінки розміру та гравітації Дев’ятої планети та висунув теорію, що навколо неї мають обертатися до 20 супутників діаметром близько 100 кілометрів. Його розрахунки також показали, що вони можуть нагріватися до мінус 173 градусів за Цельсієм. Для порівняння, середня температура у космосі становить мінус 271 градус.

    Якщо супутники справді нагріваються до такого рівня, то мають видавати слабкий радіосигнал. І саме його можна виявити з допомогою телескопів. Це і є ключем до виявлення невловимої планети, вважає Чан.

    Вперше про можливе існування Дев’ятої планети повідомили у 2016 році. Її використовували як пояснення деяких аномалій у космосі. Передбачається, що вона в 5-10 разів більша за Землю, обертається навколо Сонця і ховається в зовнішній області Сонячної системи – за поясом Койпера. Висловлювалися навіть припущення, що цей невловимий об’єкт може бути мініатюрною чорною діркою.

    Тим не менш, багато астрономів не визнають Дев’яту планету навіть у теорії. Вони відзначають, що в районі її ймовірного місцезнаходження немає жодних світлових сигнатур, які зазвичай походять від усіх об’єктів, що освітлюються Сонцем.