У Японії створили робота SPIDAR, який літає та ходить за допомогою пропелерів (відео)

    212

    Дослідники з Токійського університету створили дивовижний гібрид робота, що літає і пересувається на ногах, якого назвали SPIDAR. Але найнезвичайніше в тому, що процес переміщення кінцівок відбувається під дією тяги на кінцівках пропелерів. Кінцівки робота буквально літають у повітрі, навіть коли він йде землею. 

    Щось подібне люди бачили трохи більше ста років тому на зорі авіації. Тоді в головах конструкторів народжувалися найхимерніші ідеї повітряних засобів. Запропоновану японськими інженерами ідею – пересувати кінцівки робота виключно за рахунок тяги повітряних пропелерів – також можна віднести до таких новаторських рішень, які зовсім не повинні втілитись у життя, але їжу для розуму дають. Чому б ні?

    Судячи з відео, конструкція дуже незграбна. Сервоприводи на зчленування ніг лише трохи коригують їх положення, тоді як в основному кінцівки переміщаються за рахунок тяги, що регулюється, і вектора пропелерів. Для цього використовується вісім пар гвинтів. Для узгодженого пересування всіх кінцівок кожен із пропелерів повинен послідовно та узгоджено повертатися під потрібним кутом та створювати тягу заданої сили.

    На своїх акумуляторах робот SPIDAR може ходити до 18 хвилин або літати до 9 хвилин. Вага конструкції сягає 15 кг. Під час польоту він поводиться як коптер, хоча з певним ступенем свободи може ворушити тим часом ногами. Стійкість та маневреність платформи залишають бажати кращого, і вчені продовжать її вдосконалювати. Головна її перевага в тому, що одні й ті самі рухові конструкції використовуються як для ходьби, так і для польоту без зайвої ваги дублюючих систем.

    Джерело: IEEE Spectrum