Міжзоряний мандрівник «Оумуамуа» залишає Сонячну систему

    8328

    Він наробив чимало галасу.

    Астероїд «Оумуамуа» (Oumuamua), який став першим підтвердженим міжзоряним об’єктом, що відвідав Сонячну систему, покидає її.

    На даний момент об’єкт перетнув орбіту Плутона і рухається геть від Землі зі швидкістю близько 87 км/с. У межах Сонячної системи об’єкт пробув близько п’яти років, встигнувши наробити чимало галасу і серед вчених, і серед звичайних людей, які хоч трохи цікавляться космосом.

    Мало того, що «Оумуамуа» став першим підтвердженим міжзоряним мандрівником, так ще й певні його особливості одразу привернули увагу. По-перше, він має дуже витягнуту сигароподібну форму з довжиною близько 200 метрів і товщиною близько 40 метрів (є різні оцінки розмірів об’єкта), а по-друге, що набагато важливіше, характер руху об’єкта був дуже незвичайний, що дозволило деяким вченим припустити що він має штучне походження.

    Справа в тому, що при наближенні до Сонця прискорення руху об’єкта було вищим, ніж мало б бути. Тобто «Оумуамуа» прискорювався швидше, ніж це було зумовлено гравітаційним впливом Сонця. У результаті ця особливість, доповнена дивною формою, сприяла тому, що Оумуамуа почали називати кораблем інопланетян.

    Щоправда, є набагато простіша версія, яка полягає в тому, що насправді «Оумуамуа» — кометоподібне тіло, і те зайве негравітаційне прискорення обумовлене саме викидами газу через нагрівання. Але при цьому жодного газового хвоста візуально не спостерігалося, хоча вчені говорили, що можлива ситуація, коли викиди газу незначні, через що хвіст не утворюється. У будь-якому разі, підтвердити цю теорію вчених не вийшло, а тепер уже й не вийде.

    Після виявлення об’єкта деякі вчені також пропонували запустити до Оумуамуа космічний апарат для вивчення, але подібні місії зазвичай плануються роками, так що нічого подібного реалізовано не було.

    У результаті астероїд так і залишиться достатньо загадковим і дивним, що на тлі його статусу першого підтвердженого міжзоряного об’єкта, а заодно подібності з описаним у романі Артура Кларка інопланетним кораблем Рамою, вже зробило «Оумуамуа» певною мірою культовим об’єктом.

    Джерело: spaceexplored.com



    • інші новини