Вчені з’ясували, хто з папуг найталановитіший «балакун»

    824

    Папуги відомі своїми талантами у сфері імітації людської мови. Але хто з численних видів цих пернатих справжнісінька «птах-балакун», «що відрізняється розумом і кмітливістю»? Наразі вчені знають відповідь на це питання.

    Папуги здатні повторювати людські звуки та слова, але наскільки добре вони це роблять? Скільки слів у середньому запам’ятовує папуга, що «говорить», чи правда, що самки вчаться гірше самців, чи розширюється словниковий запас птиці з віком, — на всі ці питання вирішили відповісти американські дослідники, які провели найбільший порівняльний аналіз вокальних можливостей 73 видів папуг.

    Дані зібрали у рамках громадського наукового проєкту «Що каже Поллі?» (What Does Polly Say?): власники папуг заповнювали стандартну анкету, повідомляючи про кількість людських слів і фраз, які їх папуги використовують, про насвистувані птахами мелодії і використання звуків людської мови в контексті. Це дозволило отримати відомості майже про 900 птахів.

    Виявилося, вокальні можливості «Поллі» залежать від багатьох факторів, наприклад від виду папуги: деякі птахи, зокрема жако , запам’ятовували в середньому близько 60 слів, амазони та какаду — 20-30 слів, а ось корели та нерозлучники охочіше імітували звуки, а не слова. Водночас словниковий запас майже не залежав від віку птиці: 50-річні та п’ятирічні птахи одного виду були однаково «промовистими».

    Що стосується статі, то тут результати різнилися в залежності від виду: у деяких папуг однаково охоче повторювали слова і самці, і самки, у хвилястих папужок самці виявилися «балакучішими» від самок, а у жовтоголових амазонів, навпаки, самки розмовляли охоче за самців. Втім, дослідники не виключають, що у цьому питанні їхні дані можуть бути спотворені самими власниками птахів: 74 відсотки опитаних, не впевнених у статті своїх вихованців, вказали їх як самців.

    Також дослідники зазначили, що більшість птахів (близько 89 відсотків) вимовляли слова та звуки не випадковим чином, а у відповідному контексті: наприклад, заявляючи «Пора їсти» побачивши обідній стіл, що накривається. Іншими словами, птахи не просто «папуги», а розуміють, що і коли говорити. Отримані дані можуть бути основою для досліджень фізіологічних, нейробіологічних та еволюційних основ акустичної комунікації в природі.

    Джерело: nature.com