Розкрито таємницю крижаної людини Етці

    2113

    Вчені спростували теорію про унікальне збереження стародавньої людини з льоду, яку висунули близько 20 років тому.

    Невелика група дослідників знайшла докази того, що в оригінальній історії Етці, Крижаної людини, є нестиковки, пов’язані з її чудовою «консервацією». У статті, опублікованій у журналі The Holocene, вчені розповіли, як усе могло бути насправді.

    У 1991 році пара німецьких туристів натрапила на рештки чоловіка, що замерзли в льоду, в Ецтальських Альпах. Перевірка останків показала, що людина жила приблизно 5300 років тому. У ході подальших досліджень експерти виявили рани на його тілі. Все говорило про те, що чоловіка було вбито.

    Конрад Шпіндлер, австрійський археолог, опублікував теорію, яка пояснювала, як останки Етці змогли зберегтися так довго. Він припустив, що тіло висушилося в процесі виморожування, а потім виявилося замкнене під льодовиком, де воно зберігалося в холоді тисячі років. Його останки знайшли лише через потепління, спричинене зміною клімату. Лід, в якому він був заморожений, просто розтанув.

    Вгорі: план місця знахідки Еці. На карті розкопок показано мумію з кремінним кинджалом на стегні; хутряна шапка біля підніжжя валуна, де він лежав; сагайдак (вгорі зліва); і лук, сокира та каркас рюкзака (внизу зліва). Внизу профільний розділ місця знахідки.

    Наразі вчені висловили незгоду з теорією Спіндлера. Єдине, у чому вони були згодні – причина смерті. По-перше, аналіз залишків їжі у животі Еці показав, що чоловік помер навесні, а чи не восени. По-друге, вивчення ландшафту показало – останки не покривав льодовик. Це означає, що Еці багато разів танув та замерзав назад, жодної «капсули часу» не було. Також експерти знайшли свідчення того, що останки стародавньої людини кілька разів занурювалися у воду.

    Все це говорить про те, що зброю та інструменти Етці, знайдені поряд із чоловіком, зашкодила стихія, а не боротьба з невідомим ворогом. Також дослідники довели, що давня людина померла не там, де її знайшли, в яру. Натомість його тіло знесло з гори в ході природних процесів довкілля.



    • інші новини