Астрономи підрахували кількість інопланетних зондів, які можуть літати у Сонячній системі

    613

    Відомий астрофізик Аві Льоб підрахував, що Сонячною системою можуть літати квінтильйони об’єктів, подібних до міжзоряного астероїда Оумуамуа, який сам Льоб вважає кораблем інопланетної цивілізації.

    П’ять років тому астрономи помітили невеликий, але украй незвичайний об’єкт. Судячи з його траєкторії та швидкості, він прибув до нас із міжзоряного простору, ставши першим відомим астероїдом, що прилетів з-за меж Сонячної системи. Разом з тим, гарвардський астрофізик Аві Льоб (Avi Loeb), відомий не лише своїми значними науковими досягненнями, а й досить ексцентричними поглядами, виступив із власною оригінальною гіпотезою, назвавши 1I/Оумуамуа зондом інопланетної цивілізації.

    У своїй новій роботі Льоб розвиває цю ідею, оцінюючи можливу кількість таких об’єктів на просторі Сонячної системи. Його стаття, написана спільно Карсоном Ецеллем (Carson Ezell), доступна у відкритій онлайн-бібліотеці препринтів arXiv. Провівши нескладні розрахунки, автори приходять до приголомшливої ​​цифри чотири квінтильйони (мільярда мільярдів).

    Вчені спираються на існуючі та дуже мізерні дані про спостереження міжзоряних тіл у Сонячній системі. Поки їх виявлено лише чотири: крім Оумуамуа, це метеорити CNEOS 2014-01-08 та CNEOS 2017-03-09, а також міжзоряна комета 2I/Borisov. Всі вони були помічені протягом восьми років, між 2014 та 2022 роками. Зважаючи на обмежені можливості існуючих інструментів спостереження, Льоб і Ецелль приходять до висновку, що загалом у галактиці може налічуватися близько 40 дециліонів подібних тіл.

    Далі вчені оцінили, скільки з них можуть пролітати через внутрішні області Сонячної системи, в межах населеної зони нашої зірки. Так називають простір, де температура досить помірна для того, щоб вода на поверхні небесних тіл могла існувати в рідкому вигляді, забезпечуючи комфортні умови для розвитку життя у відомих нам формах. Це знижує число до чотирьох квінтильйонів.

    Автори наголошують, що не йдеться про колосальну армаду інопланетних зондів. Більшість із подібних небесних тіл цілком можуть бути міжзоряними кометами чи астероїдами. Однак деяку частку в їх фантастичній кількості, можливо, складають космічні кораблі – або хоча б їх фрагменти.

    Джерело: arxiv.org



    • інші новини