Чи існує інопланетне життя: вчені розповіли, коли зможуть відповісти на це питання

    515

    На даний момент навіть сучасні обсерваторії, оснащені найпотужнішим та передовим обладнанням, не в змозі виявити ознаки життя у Всесвіті.

    Вчені працюють над новими технологіями, які дозволять шукати позаземне життя у Всесвіті.

    Астрофізик Саша Кванц, дослідник із Швейцарського федерального технологічного інституту, упевнений, що до 2050 року, тобто приблизно через 25-27 років, людство виявить життя на інших планетах, пише Space.

    Наразі вчені зайняті розробкою технологій, які дозволять з’ясувати наявність чи відсутність життя у Всесвіті.

    “Багато з планет схожі на Землю за характеристиками, і навіть знаходяться на потрібній відстані від зірки, відповідно там може бути вода, а значить і життя”, – упевнений Кванц.

    Вчені працюють над тим, щоб дізнатися, з чого вони складаються і склад їхньої атмосфери.

    “Але поки навіть найпотужніша космічна обсерваторія, така як телескоп Вебба, не може побачити планети розміром із Землю, які знаходяться в “зоні життя” від своїх зірок”, – повідомляє Саша Кванц.

    Тому зараз Кванц і його команда працюють над створенням надвеликого телескопа (ELT), який, можливо, завершать до 2030 року в Чилі. Він стане найбільшим оптичним телескопом, а його дзеркала будуть завширшки 40 метрів.

    «Такий прилад зможе виявити планети ідентичні до Землі, що обертаються навколо близьких до нас десятків зірок. За допомогою цього телескопа можна буде навіть дізнатися про особливості атмосфери цих планет», – пояснив Кванц.

    Проте вчений не впевнений, що новий телескоп допоможе виявити ознаки життя інших планет, але незабаром розпочне роботу над ще одним проєктом — космічним телескопом від Європейського космічного агентства під назвою LIFE.

    Астрофізик розповів, що за 25 років, а може й раніше, люди зможуть виявити інопланетне життя.

    Джерело: space.com



    • інші новини