Швидкість супутникового інтернету Starlink впала через зростання числа абонентів

    525

    Компанія Ookla, що володіє сервісом для перевірки швидкості інтернет-з’єднання Speedtest, опублікувала доповідь щодо фактичної швидкості підключення, яку супутниковий провайдер Starlink забезпечує в різних регіонах світу. До звіту за II квартал увійшли результати вимірів у Європі, Океанії, Північній та Південній Америках.

    Дослідники також порівняли річну динаміку показників у Канаді, Франції, Німеччині, Новій Зеландії, Великій Британії та США: у II кварталі поточного року швидкість порівняно з аналогічним періодом минулого року впала скрізь, зниження становило від 9 до 54 %. У Ookla це пояснили зростанням абонентської бази. У середньому швидкість завантаження в Північній Америці виявилася вищою за 60 Мбіт/с. Результати Starlink у Пуерто-Ріко (112,22 Мбіт/с) стали рекордними для всіх супутникових провайдерів Північної Америки.

    У 16 європейських країнах швидкість Starlink у II кварталі виявилася вищою за середній показник місцевих провайдерів фіксованого доступу; у 10 країнах Європи швидкість завантаження Starlink була вищою 100 Мбіт/с. У Греції та Австрії вихідний канал Starlink побив вихідну швидкість у провідних операторів, показавши 19,34 та 17,14 Мбіт/с відповідно; в Португалії вихідний канал Starlink виявився найшвидшим (28,52 Мбіт/с) та рекордним для всіх супутникових провайдерів у Європі. Найменші затримки у Starlink спостерігалися в Іспанії та Великій Британії: 37 і 39 мс відповідно.

    Знайшлося місце і для рекордів у Південній Америці. Компанія Ілона Маска (Elon Musk) стала найшвидшим супутниковим провайдером Бразилії (128,38 Мбіт/с), друге місце теж дісталося Starlink, але вже в Чилі (94,79 Мбіт/с). У цих країнах служба показала найменшу затримку у всьому регіоні — 38 мс. Новозеландський Starlink виявився найшвидшим супутниковим провайдером Океанії, де середня швидкість завантаження досягла 105,99 Мбіт/с. А в Тонзі супутниковий оператор обійшов провідних провайдерів, показавши 45,25 проти 22,32 Мбіт/с. Величина затримки склала 49 мс в Австралії, 78 мс у Новій Зеландії та 98 мс у Тонзі.

    У наступний рік дослідники пророкують Starlink подальше зниження швидкостей, і одним з факторів в Ookla вважають експансію супутникового зв’язку на мобільний ринок – кількість абонентів і швидкість підключення пропорційні.

    Джерело: Ookla



    • інші новини