Марсіанський вертоліт Ingenuity здійснив 32-й політ

    222

    Минулої неділі, 18 вересня, марсіанський вертоліт Ingenuity здійснив свій черговий політ. Він став другим за цей місяць — попереднього разу апарат піднімався в атмосферу Марса 6 вересня, — а також 32 з самого початку своєї місії.

    Під час свого 32-го польоту, який тривав 55 секунд, Ingenuity подолав 94 метри і розігнався до швидкості 17,1 км/год, повідомила команда Лабораторії реактивного руху (JPL) NASA, відповідальна за роботу марсіанського гелікоптера. У ході попереднього польоту 6 вересня апарат підійшов ближче до дельти стародавньої річки в кратері Езеро – основного предмета вивчення для Ingenuity і ровера Perseverance, що працює з ним. Недільний політ імовірно ще більше наблизив вертоліт до цієї мети — раніше оператори повідомляли, що досягнення дельти є пріоритетним завданням для апарата на короткостроковий період.

    Perseverance займається вивченням дельти вже кілька місяців: з липня марсохід уже зробив чотири паркани зразків — два з них належать кам’янистій породі, в якій виявилася найвища концентрація органічних молекул. Для детального дослідження зразки планують доставити на Землю до 2033 року, можливо, спільними зусиллями американського NASA та європейського ESA. У місії доставки зразків передбачаються вже два вертольоти — вони доставлять пробірки з одного або кількох місць розміщення в кратері Єзеро до ракети, яка згодом стартує з Червоної планети — нові апарати поки що знаходяться в розробці.

    Спочатку Ingenuity мав здійснити лише п’ять демонстраційних польотів, довівши, що це взагалі можливо у розрідженій марсіанській атмосфері. Гелікоптер швидко впорався зі своєю основною місією і приступив до розширеної – тепер він грає роль розвідника для ровера Perseverance.

    Джерело: Space



    • інші новини