Прототип безпілотника на іонній тязі протримався в повітрі більше 4 хвилин — у нього зовсім немає гвинтів

    6710

    Стартап Undefined Technologies повідомив, що зміг довести комерційну життєздатність проєкту безпілотника на іонній тязі. Безшумний дрон Silent Ventus, що не має гвинтів і будь-якої іншої механіки, протримався в повітрі 4,5 хв. Подібний пристрій обіцяє бути зручним у межах міста, де воно не турбуватиме мешканців шумом при доставці вантажів.

    Іонна тяга (іонний вітер) у різних модифікаціях широко використовується у космічних апаратах. Існує також безліч проєктів, згідно з якими обіцяють з’явитися атмосферні дрони на іонній тязі. Цікавиться таким типом двигунів й робототехніка, особливо мініатюрна – розмірами із земних комах. Принцип створення тяги таких двигунів досить простий: сильне електромагнітне поле іонізує атоми азоту і кисню повітря, змушуючи їх рухатися у одному напрямку (вибиває їх електрони, надаючи атомам позитивний заряд).

    Тяга, що створюється іонним вітром, дуже і дуже маленька. Тому сам факт демонстрації щодо тривалого польоту досить великого прототипу на висоту вище за лінію дерев виглядає фантастикою. У той же час, очікувати від розробки якихось проривів передчасно. Цей успіх, пояснюють розробники, досягнуто завдяки переходу на більш енергоємні акумулятори.

    Висока парусність конструкції та відсутність гвинтів для компенсації нишпорення та кращої маневреності змушують засумніватися в практичній цінності розробки. Тим не менш, компанія обіцяє представити у 2024 році комерційну версію вантажного дрона для доставки товарів, який триматиметься в повітрі 15 хвилин з рівнем шуму не вище 70 дБ.

    Джерело: NewAtlas



    • інші новини