До 2100 року життя на значній частині Землі стане неможливим через екстремальну спеку

    1168

    Зараз наша планета переживає глобальне потепління, через що з’являється загроза життю у великій кількості екваторіальних регіонів. Так, тепер, навіть якщо вдасться обмежити глобальне потепління на рівні до 2 градусів за Цельсієм вище за доіндустріальний рівень, у тропіках та субтропіках (у тому числі Індії, Аравійському півострові та Африці на півдні від Сахари), будуть жити у небезпечно високих температурах протягом більшості днів до 2100 року. Відповідне дослідження було опубліковане в Communications Earth & Environment, пише Science Alert.

    Середні широти світу будуть піддаватися щорічним хвилям сильної спеки. Так, американське місто Чикаго, згідно з прогнозами дослідників, до кінця століття переживатиме шістнадцятикратне збільшення хвиль небезпечної спеки до кінця XXI століття. Вчені стверджують, що цього можна й уникнути – ймовірність того, що нам вдасться обмежити потепління на рівні на 1.5 градусів за Цельсієм вище за доіндустріальну температуру, складає близько 0.1 відсотка. Набагато більш ймовірно, що світове потепління відносно доіндустріального рівня вже до середини цього століття перевищить 2 градуси за Цельсієм.

    Так, у цьому випадку, за словами дослідників, стрес від надзвичайно небезпечної спеки буде звичною складовою клімату у частині Африки, що розташована на півдні від Сахари, деяких частинах Аравійського півострову, а також більшій частині Індійського субконтиненту. Якщо світу не вдасться налагодити співпрацю для швидкого і широкомасштабного введення заходів адаптації, дуже ймовірно, буде досить висока смертність. Слід зазначити, що кожна частка градуса, на яку вдасться зменшити рівень потепління, рятуватиме людські життя.

    За останніми оцінками, що прямо зараз кожна третя смерть від спеки у світі пов’язана з глобальним потеплінням. Опираючись на ці показники, у інших дослідження демонструється, що протягом найближчих десятиліть будуть рекордні показники смертності через посилення кліматичних змін. Щоправда, слід зазначити, що тепловий стрес також залежить від вологості, а поточні оцінки враховують лише індекс тепла, що, у свою чергу, враховує лише відносну вологість до певних температур.

    Індекс тепла – це традиційний показник, який використовується дослідниками для вимірювання стресу від спеки, і у нещодавніх дослідженнях було показано, що у людського тіла немає змоги впоратися з такою температурою та вологістю, як показує індекс. При поточному стані за індексом тепла верхня температурна межа, при якій людина може вижити – 93 градуси за Цельсієм, але у нових дослідженнях демонструється, що при 100-відсотковій вологості навіть у молодих та здорових людей життя може припинитися при температурі вище 31 градуса за Цельсієм.

    Незважаючи за це, за індексом тепла небезпечна температура – та, що перевищує 40 градусів за Цельсієм, а надзвичайно небезпечна – коли перевищує 51. Ці порогові значення використовувалися у дослідженні, що прогнозує майбутню життєздатність людей при кліматичних змінах, і тут є високий шанс недооцінки потенційних проблем. Тим не менше, навіть за таких умов перспективи достатньо плачевні.

    На карті: a) зони з тепловим індексом вище 39,4 ° C; bg) прогнози до 2050 та 2100 років. Чим темніший, тим довше триває небезпечний період. Зображення: Communications Earth & Environment

    Нагадаємо, що у період з 1979 по 1998 роки небезпечний поріг індексу тепла збільшувався на 15 відсотків у кількості днів на рік. Тим не менше, показник надзвичайної небезпеки за індексом тепла спостерігався рідко. Зараз ситуація погіршилась, і з часом все буде ще гірше. Так, до 2050 року тропічні регіони будуть спостерігати перевищення індексу небезпечної спеки у 50 відсотках днів щорічно, а вже до 2100 року його можна буде спостерігати у більшість днів. При цьому у близько 25 відсотках днів у році температура може бути вищою за надзвичайно небезпечний показник.

    Так, як стверджують автори дослідження, дуже ймовірно, що при відсутності значного скорочення викидів у великих частинах глобальних тропіків і субтропіків показники індексу тепла будуть вищими за небезпечний рівень протягом більш, ніж половини року до кінця XXI століття. При відсутності відповідних адаптаційних заходів відчутно збільшиться рівень захворювань, що пов’язані зі спекою, а також постраждає працездатність на відкритому повітрі, що важливо для багатьох регіонів, де ведеться натуральне господарство. Наслідки таких змін матимуть серйозний вплив на все людство.