Вчені навчилися вирощувати другу печінку

    654

    Компанія LyGenesis проводила експерименти на гризунах, у ході яких навчилася вирощувати в їхньому організмі нову печінку, що компенсує пошкоджений орган.

    Це вдалося завдяки донорським клітинам. Нова технологія може призвести до того, що пацієнти з хворобами печінки не переноситимуть важку операцію з пересадки.

    Також нова методика сприятиме раціональнішому використанню донорських органів – одну печінку можна розділити на 75 пересадок. Керівником проєкту став професор патології з університету Пітсбурга Ерік Лагасс, який тривалий час присвятив вивченню клітинних методів лікування захворювань печінки та експериментам з мишами.

    Експерти додатково залучили до дослідження свиней та собак. Виявилося, що певного моменту зростання печінки припиняється. Також виявлено, що лімфатичний вузол, у якому виріс новий орган, згодом повністю зникає, а печінка починає підтримувати існуючий орган.

    Компанія LyGenesis планує випробувати нову технологію на 12 дорослих людях, які мають термінальну стадію захворювання печінки. Ці випробувані не здатні перенести пересадку. Дослідники вже знайшли перших добровольців. Якщо методика виявиться ефективною, то в їх організмі виросте нова печінка, після чого вчені можуть збільшити кількість залучених до експериментів піддослідних.

    Джерело: technologyreview.com