Вчені показали карту, де буде найнебезпечніше на Землі до кінця століття

    6909

    Дослідження співробітників Вашингтонського та Гарвардського університетів показало можливі сценарії розвитку світового клімату до кінця нинішнього століття. Отримані прогнози різняться залежно від майбутніх викидів парникових газів.

    Автори роботи зазначають, що спека, що встановилася в США, Європі, Китаї та Японії цього літа, до 2100 року повторюватиметься до трьох-десяти разів частіше. А наближені до екватора регіони стануть практично непридатними для роботи на відкритому повітрі більшу частину року.

    На карті: a) зони з тепловим індексом вище 39,4 ° C; bg) прогнози до 2050 та 2100 років. Чим темніший, тим довше триває небезпечний період. Зображення: Communications Earth & Environment

    Щоб підрахувати вплив спеки на організм людини, вчені вивели тепловий індекс: він складається з комбінації температури та вологості повітря. За даними Національної метеорологічної служби США, небезпечний тепловий індекс відповідає 39,4°C, тоді як надзвичайно небезпечний від 51°C. Кліматологи розповідають, що раніше ці коефіцієнти були необхідні для роботи в таких приміщеннях як котельні, але глобальне потепління буквально виводить ці показники на поверхню.

    На карті: a) зони з тепловим індексом вище 51°C; bg)прогнози до 2050 та 2100 років. Зображення: Communications Earth & Environment

    Вчені попереджають, що якщо людство не зменшить темпи забруднення повітря, то вже до кінця століття жителі Індії та низки країн Африки просто не зможуть виходити на вулицю, не наражаючи себе на смертельну загрозу. Поки що кліматологи сподіваються, що людям вдасться дотримуватись планів, ухвалених під час підписання Паризької угоди, щоб зберегти здоровий клімат на Землі.



    • інші новини