Вертоліт Ingenuity здійснив 30-й політ над Марсом

    230

    Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) повідомило про черговий успішний політ марсіанського вертольота Ingenuity, здійснений над Червоною планетою 20 серпня після перерви майже в два з половиною місяці. Цей політ став 30-м для вертольота.

    Польоти Ingenuity були припинені 11 червня у зв’язку з тим, що в кратері Єзеро, де знаходиться гелікоптер, зараз зима, що супроводжується курними бурями, і він не зміг би через це отримувати достатньо сонячного світла для заряджання батарей. Ця проблема посилюється пилом на сонячних панелях Ingenuity, що виключає тривалі польоти, хоча нетривалі перельоти все ще можливі.

    Команда Ingenuity вирішила виконати в суботу невеликий політ вертольота, щоб переконатися в його працездатності після вимушеного простою, а також по можливості скинути пил, що накопичився, на сонячних панелях. Політ пройшов у штатному режимі відповідно до плану, за 33 секунди гелікоптер подолав 2 м.

    Можливості Ingenuity перевершили найсміливіші очікування розробників. Це був уже 30 політ гелікоптера на Марсі, хоча спочатку ставилося завдання виконати п’ять польотів, щоб показати можливість проведення досліджень Марса за допомогою літальних апаратів.

    Джерело: Space



    • інші новини