NASA визначило можливі місця для висадження астронавтів на Місяць

    121

    Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США планомірно наближається до проведення першого пуску ракети Space Launch System у рамках місячної програми Artemis. Хоча ця місія проходитиме без екіпажу, подальша реалізація програми передбачає висадку астронавтів на Місяць. Вже зараз аерокосмічне відомство визначило 13 регіонів поблизу південного полюса Місяця, де може бути здійснена висадка астронавтів.

    Декілька десятиліть тому в рамках програми NASA «Аполлон» американські астронавти висаджувалися в районах поблизу місячного екватора. Тепер же в аерокосмічному відомстві вирішили, що перспективними районами є області поблизу полюсів супутника, де екстремальніший ландшафт з місцями, які постійно освітлені або завжди перебувають у тіні. Передбачається, що ці місця перспективні для пошуку різних ресурсів, включаючи водяний лід.

    У NASA зазначили, що у кожній із 13 відібраних областей є безпечні місця для посадки. Примітно, що для цього будуть використовуватися комерційні модулі, що спускаються, а не корабель Orion, який є частиною системи SLS. Що стосується самих районів для можливої ​​висадки, то йдеться про такі області: кратер Фаустіні поблизу південного полюса на видимому боці Місяця, височина поряд із кратером Шеклтон, області кратера де Герлах, кратер Хауорт та ін.

    При виборі місць для можливої ​​посадки NASA враховувало кілька факторів, у тому числі ухил місцевості, можливість забезпечення стабільного зв’язку із Землею та умови освітлення. Найімовірніше, в рамках місії з висадки астронавтів на Місяць використовуватиметься пілотований посадковий модуль Starship HLS компанії SpaceX. Однак NASA все ще приймає заявки від приватних компаній, які мають намір створити свій посадковий модуль для місячної програми.

    Що стосується місячної програми NASA, то перший орбітальний політ системи SLS в рамках місії Artemis 1 має відбутися цього року. Корабель Orion повинен в автоматичному режимі здійснити обліт Місяця та повернутися на Землю. Після цього буде запущено місію Artemis 2, яка також передбачає обліт Місяця та повернення на Землю, але вже з екіпажем на борту. Якщо все піде за планом, місія Artemis 2 буде проведена в 2024 році. Перше висадження астронавтів на поверхню Місяця може бути проведене у 2025 році, коли відбудеться запуск місії Artemis 3.

    Джерело: extremetech.com



    • інші новини