NASA опублікувало запис моторошного звучання чорної діри

    181

    Чорна діра знаходиться у скупченні галактик Персея.

    NASA у своєму Twitter-акаунті опублікувало запис звуків, які видає чорна діра, розташована на відстані понад 200 млн світлових років від Землі в Скупченні Персею. Відомство зазначає, що це справжній звук космосу.

    «Неправильне уявлення про те, що в космосі немає звуку, виникає тому, що більшість простору є вакуумом, що не дозволяє звуковим хвилям поширюватися. Але в скупченні галактик так багато газу, що ми вловлюємо справжній звук космосу. На записі він посилений, щоб можна було почути чорну дірку», – розповіли у NASA.

    Скупчення галактик Персея є групою галактик шириною 11 млн світлових років, оповитих гарячим газом. Через близькість чорної діри до газових хмар коливання звукових хвиль видаються у вигляді газової брижів.


    У 2003 році група астрономів з рентгенівської обсерваторії NASA «Чандра» зібрала астрономічні дані про ці брижі і перетворила їх на звуки. Однак людський слух не міг вловити ці звуки, тоді фахівці збільшили звукові дані на 57 і 58 октав, щоб люди могли почути масивну чорну діру.

    Нотатка NASA у Twitter викликала бурхливе обговорення, у коментарях до неї багато користувачів відзначили, що звуки чорної діри здалися їм моторошними.

    Джерело: nasa.gov



    • інші новини