Космічний телескоп «Джеймс Вебб» відобразив полярні сяйва на Юпітері

    265

    Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США опублікувало два вражаючі зображення Юпітера, зроблені за допомогою космічної обсерваторії «Джеймс Вебб». На них відбиті яскраві полярні сяйва, а також Велика червона пляма — найбільший атмосферний вихор у Сонячній системі.

    Обидва знімки зроблені камерою ближнього інфрачервоного діапазону NIRCam (Near-Infrared Camera), розміщеною в конструкції космічного телескопа. Оскільки інфрачервоне світло невидиме для людського ока, воно було відображене на видимий спектр. Як правило, найдовші хвилі мають червоніші відтінки, а найкоротші — сині. Вчені сформували композитні зображення, використовуючи при цьому кілька фільтрів, зіставлених із різними кольорами.

    На зображеннях видно, що яскраві північні сяйва простягаються над північним та південним полюсами Юпітера. Їхнє сяйво найбільш помітне у фільтрі, налаштованому на більш червоні кольори, оскільки він також виділяє світло, що відбивається від хмар.

    Велика червона пляма на нових знімках виглядає білою через те, що вона, як і інші хмари, відбиває багато сонячного світла. На знімках також проглядаються тьмяні кільця Юпітера та два супутники планети – Амальтея та Адрастея. Очікується, що представлені знімки допоможуть астрономам отримати нову інформацію про процеси, що відбуваються на Юпітері.

    Джерело: NASA



    • інші новини