Перший в історії Південної Кореї місячний зонд успішно виведений в космос

    97

    Сьогодні вночі о 02:08 за київським часом у космос виведено перший розроблений та створений у Південній Кореї зонд для дослідження Місяця. Це перший південнокорейський космічний апарат, який вийде межі навколоземної орбіти. Для Південної Кореї це важливий успіх, який перевірить рівень національної космічної галузі.

    На місячну траєкторію зонд Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO або Danuri — «Місяцем, Що Насолоджується» ) вивела ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX. Через 2,5 хвилини після старту з майданчика SLC-40 на Базі Космічних сил на мисі Канаверал перший і другий щаблі розділилися. Через дев’ять хвилин після старту перший щабель, для якого це був шостий політ, приземлився на баржу в океані, а другий летів ще близько 40 хвилин, поки стулки обтічників не випустили зонд KPLO у вільний політ до Місяця.

    Вибрана траєкторія дозволить зонду KPLO дістатися Місяця до середини грудня. Потім зонд вийде на полярну кругову орбіту на висоті приблизно 100 км над місячною поверхнею. Наукова робота зонда триватиме близько року.

    На зонді Danuri масою 678 кг із двома сонячними батареями, спрямованою антеною, вісьмома орбітальними двигунами та двигунами орієнтації знаходиться п’ять наукових приладів, один з яких надало NASA. Американські фахівці передали для зонда високочутливу камеру ShadowCam, яка зможе робити знімки кратерів на полюсах Місяця, де постійно лежить тінь. Так вчені сподіваються оцінити поклади водяного льоду в кратерах для використання в майбутніх місячних місіях і розгортання баз постійного перебування на Місяці.

    Чотири південнокорейські прилади представлені камерою LUTI (LUnar Terrain Imager) для детального картографування поверхні Місяця, камерою PolCam для поляриметричних спостережень за Місяцем в оптичному та ультрафіолетовому діапазонах хвиль, магнітометром KMAG для дослідження магнітного поля Місяця та місячних вихорів та гамма-спектрометром KGR поверхневий шар Місяця хімічних елементів і, особливо, води.

    Даними із зонда вчені мають намір скористатися як на користь Південної Кореї, плануючи до кінця десятиліття роботизовані місії на Місяць, так і поділитися з NASA в рамках розвитку програми Artemis. Поки що корейці повністю покладаються на іноземні ракети-носії, але в червні цього року країна вперше успішно запустила в космос ракету-носій власної розробки.

    Джерело: spacex.com