Ракета Falcon 9 для майбутньої пілотованої місії на МКС зіткнулася з мостом під час транспортування

    2721

    Минулого місяця стало відомо, що ракета-носій SpaceX Falcon 9, яку планується використовувати для реалізації місії з доставки чотирьох осіб на Міжнародну космічну станцію, було пошкоджено під час транспортування до місця випробувань. Тепер було оголошено, що прискорювач пошкодився при зіткненні з мостом.

    Про це журналістам розповів Бенджамін Рід (Benjamin Reed), директор програми пілотованих польотів SpaceX під час брифінгу, організованого Національним управлінням з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США. Через цей інцидент пілотовану місію Crew-5 перенесли на кінець вересня, хоча спочатку її планувалося здійснити на початку місяця.

    “Розгінний ступінь увійшов у контакт з мостом на маршруті”, – розповів Бенджамін Рід під час спілкування з журналістами. Він повідомив, що ступінь ракети транспортувався звичним способом і перебував на тягачі з причепом, який перевозив її з виробничого підприємства SpaceX у Хоторні, штат Каліфорнія, до випробувального центру в Макгрегорі, штат Техас, коли стався інцидент.

    «Ми оцінили збитки. Це було досить незначне зіткнення, але воно все ж завдало деяких пошкоджень. Ми вирішили замінити композитний проміжний ступінь та деякі інші компоненти першого ступеня», – повідомив Рід. Він також додав, що інженери SpaceX провели «дуже ретельний аналіз та випробування», щоб оцінити стан ракети-носія Falcon 9. У цей же час SpaceX повідомила членів екіпажу про стан носія.

    «У нас були дуже прозорі розмови з ними <…> Всі, безумовно, єдині в тому, що обладнання має бути надійним та безпечним. Ми повністю впевнені, що NASA, SpaceX та міжнародні партнери не посадять нас на ракету або космічний корабель, які, на їхню думку, не готові до польоту», – розповіла журналістам астронавт NASA Ніколь Манн.

    Вона також повідомила, що керівництво SpaceX часто контактувало з екіпажем, доносячи інформацію про «модифікації та проблеми», пов’язані з пошкодженням прискорювача.

    Джерело: space.com



    • інші новини