Лабораторне м’ясо привертає дедалі більшу увагу споживачів. Як тільки воно буде дозволено у більшості країн, можна буде запустити дешеве та швидке виробництво.
Штучне або лабораторне м’ясо виробляють різними способами, але більшість із них є дорогими чи енерговитратними.
Китайські вчені з університету Цінхуа розробили нову методику виробництва штучного або клітинного м’яса, яка може бути застосована у промислових масштабах.
Вони заявили, що придумали, як зробити процес дешевшим. В основі методики – друк м’яса на 3D-принтері.
Сировиною є желатин, який забезпечує каркас для клітин м’язів. У лабораторії освоєно технологію вирощування клітин м’яса. 3D-принтер організує компоненти в єдину масу, аналогічну натуральному м’ясу.
Вчені пояснили, що саме роздільний спосіб виробництва кожного виду клітин робить процес швидким та зручним, зменшуючи терміни вирощування м’яса у 20 разів.
«Розроблений спосіб м’ясної інженерії дозволить запустити у промислових масштабах біовиробництво альтернативних сосисок, фрикадельок чи інших продуктів із фаршу. Це стане справжньою інновацією у м’ясному меню майбутнього», – зазначають вчені.
Джерело: tsinghua.edu.cn