У Китаї навчилися друкувати м’ясо на 3D-принтері

    1761

    Лабораторне м’ясо привертає дедалі більшу увагу споживачів. Як тільки воно буде дозволено у більшості країн, можна буде запустити дешеве та швидке виробництво.

    Штучне або лабораторне м’ясо виробляють різними способами, але більшість із них є дорогими чи енерговитратними.

    Китайські вчені з університету Цінхуа розробили нову методику виробництва штучного або клітинного м’яса, яка може бути застосована у промислових масштабах.

    Вони заявили, що придумали, як зробити процес дешевшим. В основі методики – друк м’яса на 3D-принтері.

    Сировиною є желатин, який забезпечує каркас для клітин м’язів. У лабораторії освоєно технологію вирощування клітин м’яса. 3D-принтер організує компоненти в єдину масу, аналогічну натуральному м’ясу.

    Вчені пояснили, що саме роздільний спосіб виробництва кожного виду клітин робить процес швидким та зручним, зменшуючи терміни вирощування м’яса у 20 разів.

    «Розроблений спосіб м’ясної інженерії дозволить запустити у промислових масштабах біовиробництво альтернативних сосисок, фрикадельок чи інших продуктів із фаршу. Це стане справжньою інновацією у м’ясному меню майбутнього», – зазначають вчені.

    Джерело: tsinghua.edu.cn



    • інші новини