Частина величезної китайської ракети впаде на Землю найближчими днями і ніхто не знає куди

    109

    Перший 21-тонний ступінь китайської ракети-носія «Чанчжен-5B», який днями використовувався під час запуску в космос лабораторного модуля «Веньтянь» для китайської орбітальної станції, протягом найближчих днів неконтрольовано впаде на Землю, що може становити небезпеку для людей. Про це заявив фахівець із відстеження космічного сміття та інших об’єктів із Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики Джонатан Макдауелл (Jonathan McDowell).

    Китай успішно провів місію з доставки до космосу лабораторного модуля «Веньтянь» та його стикування з орбітальною станцією «Тяньгун». Однак після цього в космосі залишився відпрацьований ступінь носія, який, як очікується, має протягом найближчих днів увійти в атмосферу Землі та впасти, але ніхто не знає, в якому регіоні світу це станеться.

    Джерело зазначає, що Китай уже проводив подібні пуски у 2020 та 2021 роках, коли реалізація основної місії супроводжувалася неконтрольованим падінням відпрацьованих частин важких ракет «Чанчжен-5B». Джонатан Макдауелл заявив, що США справляється краще з утилізацією розгінних блоків, тоді як Китай не завжди приділяє цьому питанню достатньо уваги.

    На даний момент важко сказати, де саме впаде відпрацьований ступінь китайської ракети. Американські військові, які стежать за рухом штучних об’єктів на орбіті, поки не робили жодних офіційних заяв чи попереджень. Компанія Aerospace Corporation, яка зазвичай попереджає про великі штучні об’єкти, що входять в атмосферу Землі, також не робила жодних заяв.

    Насправді ймовірність того, що при падінні відпрацьованого ступеня ракети «Чанчжен-5B» постраждають люди, мінімальна. Однак важливо розуміти, що ракета має величезні розміри, тому у разі її падіння в населеній частині планети наслідки можуть бути плачевними.

    Нагадаємо, раніше цього тижня канадські вчені опублікували результати дослідження, яке показало, що протягом найближчих десяти років з ймовірністю 10% космічне сміття може вбити когось на Землі.

    Джерело: space.com